preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Broza Kumrovec

 > Razredi  > 3.razred
3.razred


Terenska nastava Pregrada – Desinić

Autor: Administrator , 20. 4. 2018. 12:18

Učenici 3. razreda posjetili su pregradski kraj 17. travnja 2018. godine. Krenuli smo u jutarnjim satima prema Humu na Sutli kako bi vidjeli tvornicu Vetropack. Saznali smo da je svaka 7 ili 8 boca na svijetu proizvedena baš u toj tvornici.

Nakon Huma, spustili smo se u Pregradu gdje smo posjetili Zagorsku katedralu. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije dočekao nas je velečasni Ivan Mikec koji nam je ispričao o povijesti same crkve, ali i grada Pregrade i Kostelgrada. Nakon crkve posjetili smo Muzej dr. Zlatko Dragutin Tuđina u kojem nam je kustosica pokazala tri zbirke koje se nalaze u muzeju. Pogledali smo numizmatičku zbirku, zbirku vezanu uz rudarstvo pregradskog kraja i ljekarničku zbirka Thierry, a kasnije smo pogledali i Thierryjevu zgradu (današnja ljekarna) u kojoj se nalazi namještaj koji je koristio sam Thierry za izradu lijekova.

Nakon upoznavanja povijesti grada Pregrade, krenuli smo prema Desiniću, točnije Velikom Taboru. Razgledali smo dvorac zajedno s vodičem koji im je objasnio što se u kojoj prostoriji nalazi. Najzanimljivije nam je bilo rodoslovno stablo, a pogotovo dio na kojem su obrisali neke potomke. Nakon razgledavanja dvorca, učenici su prisustvovali radionici o Veronikoj Desinićkoj.

Kada smo sve naučili, puni dojmova i novih znanja krenuli smo prema kućama.

Galerija slika


 

 [više]

Proljeće

Autor: Administrator , 22. 3. 2018. 12:25

 
Proljeće
 
Proljeće je stiglo u moj kraj,
Jaglac je procvjetao znaj.
Snijegu je došao kraj
i medvjed se probudio znaj.
 
Vratile se ptice bajne,
one pjevaju pjesme sjajne.
Livade sjaje svojim žarom,
skakavci skaču na sve strane.
Žabe krekeću pjesme razne.
 
Tako je zimi došao kraj
jer proljeće je najljepše znaj!

Dino Delibašić


Proljetni dan u mome mjestu

Jednoga dana Sunce je obasjalo prirodu. Sunce je tako jako sjajilo da se oblaci nisu vidjeli. Trava se zazelenjela. Ispod trave ugledala sam visibabe, šafrane, jaglace … Ptice su se vratile s juga i čuo se njihov cvrkut. Livadu su ukrasili šareni leptiri. Znala sam da je stiglo proljeće u moj kraj. Ja volim proljeće jer je tada moj rođendan!

Lana Dežmar


Proljeće

Proljetno je jutro. Životinje su ustale rano kako bi slavile početak proljeća. To je njihovo najdraže godišnje doba. Sve životinje su bile pozvane na proslavu. Proslava se održala u sredini šume u blizini moje kuće. Sve su se životinje veselile. Čak su bili i vuk i medvjed pozvani. Bila je to jako velika proslava. Na proslavi su pričali kako će provesti ljeto, tko će dobiti mlade, kakvo će novo cvijeće izrasti. Lijepo su se proveli i družili su se dugo u noć.

Tia Taboršak


 

 

 [više]

ČAJANKA I LEKTIRA

Autor: Administrator , 20. 12. 2017. 11:48

U mjesecu prosincu učenici jedva čekaju završetak polugodišta i praznike. Umorni su od učenja i čitanja pa su dobili pozivnice na Čajanku i lektiru.
Malo drugačiji sat lektire bio nam je zanimljiv. Na satu je pročitano nekoliko bajki iz knjige Ilustrirane hrvatske bajke. O bajkama smo porazgovarali, s lakoćom odredili likove, stvarne i nestvarne događaje, temu i pouku svake bajke. Sve to smo začinili keksićima, šalicama toplog čaja i opuštenim ozračjem. Na čajanku smo pozvali i knjižničarku Maricu Lojen.
 
Kako smo se proveli i jesu li ova dva sata ostala za uspomenu i dugo sjećanje pogledajte u galeriji slika
 

 

 [više]

SAT LIKOVNE KULTURE

Autor: Administrator , 6. 11. 2017. 12:39

Na satu likovne kulture uljanim pastelama smo crtali krizanteme kako bismo obilježili blagdan Svih svetih.


 

 [više]

DOJMOVI UČENIKA S TERENSKE NASTAVE

Autor: Administrator , 31. 10. 2017. 11:58

Moj izlet u Krapinu

Iz Kumrovca smo krenuli s malim zakašnjenjem. Prvo smo otišli po učenike u Klanjec, a nakon toga još po učenike u Tuhelj.

Došli smo u Krapinu gdje smo posjetili župana Željka Kolara. Razgovarali smo s njim i postavljali mu pitanja. Zgrada je lijepa, ali pod jako škripi. Nakon toga smo otišli pogledati Meteorološku stanicu u Popovcima. Tamo je bilo jako zanimljivo. Na red je došlo ono najzanimljivije, Muzej krapinskih neandertalaca. Tamo smo saznali kako su neandertalci živjeli, kako su lovili životinje. Otišli smo na brdo gdje su pronađene njihove kosti. Posjetili smo i crkvu. Put do Trakošćana je bio jako dug, a do samog dvorca vodilo je puno stepenica. Dvorac je bio lijep i vidio sam knjižnicu, oružarnicu, podizajući most, oklope i veliko jezero.

Nakon obilaska otišli smo zadovoljni kućama.

Bruno Županić


Izlet u Krapinu

Probudila sam se u isto vrijeme kako se budim i inače. Kada sam ušla u bus, bila sam jako uzbuđena, ali nisam se nadala da će biti tako zabavno kako je bilo. Prvo je bio samo moj razred, a onda smo išli po 3. razrede iz Klanjca i Tuhlja. U busu smo se igrali, smijali …

Došli smo u Muzej, tamo smo gledali kratak filmić o praljudima. Vodič nam je pričao o praljudima te smo gledali kipove majmuna i pračovjeka. Išli smo i kod župana koji je imao sastanak. Zamjenica župana ga je pozvala pa smo mu postavljali pitanja. Došli smo u meteorološku stanicu. Meteorolog nam je pričao o temperaturi vjetra, zemlje … I na kraju smo išli u dvorac Trakošćan, bilo je puno katova, puno prostorija, prekrasan, ali visok pogled.

Najviše mi se svidjelo kad smo bili u Muzeju. Dok smo gledali filmić, bilo je malo strašno, a kad smo hodali po staklu, staklo je pucalo. Poručila bih ostalim učenicima da posjete što smo mi sve posjetili.

Lorena Turkušić


Izlet u Krapinu

Dana 19.10.2017. godine moj razred, učiteljica i ja krenuli smo na izlet u Krapinu. S nama su pošli i učenici trećeg razreda iz Osnovne škole Klanjec i Osnovne škole Tuhelj. Stigli smo u Krapinu te smo najprije išli posjetiti župana Krapinsko-zagorske županije kojemu smo postavljali pitanja o njegovom poslu i s čime se bavi u slobodno vrijeme. Nakon posjeta županu otišli smo u Meteorološku stanicu u Popovcima. Tamo smo gledali kako oni prate, kakvo će vrijeme biti, kada će padati kiša, snijeg ili tuča te kakva će biti temperatura i vlažnost zraka. Nakon posjete Meteorološkoj stanici, otišli smo na Hušnjakovo u Muzej krapinskih neandertalaca. Na samom ulazu u Muzej gledali smo kratki film o krapinskom pračovjeku, kako se prije živjelo. Nakon filma smo obišli cijeli muzej gdje su mi se najviše svidjeli likovi pračovjeka i pod koji imitira pucanje leda. Vodič nam je ispričao kada su pronađene prve kosti pračovjeka te kako se živjelo u to doba. Nakon posjeta Muzeju, krenuli smo prema Trakošćanu. Tamo smo posjetili dvorac koji je jako lijep te se u njemu nalazi puno prostorija koje su namještene kao u ono doba. Dvorac je napravljen u 13. Stoljeću. U dvorcu mi se najviše svidjela prostorija u kojoj se nalazio oklop za viteza te bunar u koji sam ubacio novčić.

Tako je došao kraj našeg izleta te smo svi zajedno pošli svojim kućama. Preporučio bih svakome da obiđe Hušnjakovo i Trakošćan jer sam naučio nešto novo.

Dino Delibašić


Moj izlet u Krapinu

Dana 19.10.2017. godine, treći razred Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec išao je na izlet u Krapinu. S nama su još išle Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec i Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj.

Prvo smo posjetili župana Željka Kolara kojemu smo postavili nekoliko pitanja. Nakon što smo otišli od župana, vani smo se poigrali. Poslije igre smo se vozili autobusom do Meteorološke stanice u Popovcima. Tamo nam je meteorolog pričao o vremenskoj prognozi. Nakon toga smo otišli u Muzej krapinskih neandertalaca. Gledali smo film o pračovjeku i promatrali stare kosti i ostale stvari. Poslije smo otišli u crkvu gdje nam je zvonar pričao o Marijinom životu. Iza crkve smo išli u Trakošćan. Dvorac je jako lijep, a unutra ima mnogo starih stvari. Uz dvorac se nalazi jezero. Nakon razgledavanja dvorca polako smo išli prema autobusu i krenuli kućama.

Na izletu mi je bilo jako lijepo. Najviše mi se svidio dvorac Trakošćan i poručila bih ostalim učenicima da ga posjete jer je prekrasan.

Lana Dežmar


Izlet u Krapinu

U četvrtak, 19.10.2017., išli smo u Krapinu. Nakon što smo se svi okupili, naše putovanje je počelo. Krenuli smo prema Krapini.

Prvo smo posjetili župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara. Mnogi učenici su ga pitali razna pitanja. Zatim su nas ponudili s bombonima. Nakon posjeta županu krenuli smo u Meteorološku stanicu. Tamo smo čuli sve o mjerenju temperature. Zatim smo išli u Muzej krapinskih neandertalaca, tamo smo gledali film o pračovjeku koji mi se nije svidio. Zatim nas je vodič odveo u neke prostorije i govorio kako su ti ljudi nekada živjeli. Zatim smo se uputili u malu crkvu na Trški Vrh. Na putu do crkve učiteljica nam je pričala o malome kipu koji je nekoć nestao. Ušli smo u crkvu i jedan ljubazan čovjek nam je govorio kako rade orgulje. Onda smo krenuli u dvorac Trakošćan. Na putu do dvorca smo vidjeli veliko jezero. U tom dvorcu je živjela obitelj Drašković. Kada smo izašli iz dvorca, malo smo se poigrali i umorni i sretni krenuli smo kućama.

Najviše mi se svidjelo kada smo bili u Meteorološkoj postaji.

Nika Špoljar


 

 [više]

MONOTIPIJA

Autor: Administrator , 17. 10. 2017. 10:50

Monotipija je tehnika otiskivanja samo jednog otiska (monos=jedan, tipos=otisak). Za matricu koristimo pločicu od čvrstog materijala (keramičku, metalnu, plastičnu) koja neće upijati boju. Na njoj temperama naslikamo sliku, a da nam se boja prebrzo ne osuši u nju dodajemo nekoliko kapi glicerina. Na gotovu sliku stavljamo papir (otiskujemo na glatku stranu), pritisnemo ga na pločicu valjkom ili rukom, podignemo papir - i otisak je gotov. Pošto je sva boja s pločice prešla na papir, moguć je samo taj jedan otisak.

1. Potrebno nam je: čvrsta pločica, tempere i kistovi, paleta za miješanje boja, glicerin
2. Bojama pomiješanim s glicerinom naslikamo sliku na matricu
3. Stavimo papir glatkom stranom na matricu
4. Pritisnemo papir rukom, valjkom ili nekim čvrstim oblim predmetom
5. Polako podignemo papir kako se otisak ne bi pomakao i razmazao
6. Ovako izgleda gotova monotipija.


 

 [više]

DOJMOVI UČENIKA S TERENSKE NASTAVE

Autor: Administrator , 6. 10. 2017. 21:55

Putovanje u Koprivnicu

U četvrtak, 28. rujna, Lorena i ja smo čekale autobus. Kad smo ušle u autobus, tamo su već bili Borna, Gabrijela i Ivana. Krenuli smo u Kumrovec, a tamo su nas dočekali učiteljica i drugi učenici. Krenuli smo za Koprivnicu.

            Vidjeli smo puno kuća, farma i škola. Nakon duge vožnje stigli smo Koprivnicu. Prvo smo posjetili Područnu školu. Tamo su nas lijepo ugostili i počastili doručkom. Nakon doručka smo se pridružili i poigrali s djecom te PŠ. Učiteljica iz povijesti pričala nam je o povijesti Koprivnice i po čemu je ona poznata, a poznata je po biciklima i glazbenom paviljonu. Onda smo se otišli u park malo poigrati, a nakon igre smo krenuli u tvornicu Podravka. Tamo nas je dočekala gospođa Ana i pričala nam priče o Linu i ispitivala volimo li Lino proizvode. Svatko od nas dobio je na poklon vrećicu slatkiša. Veseli smo krenuli na stadion NK Slaven Belupo. Tamo su nas dočekala tri nogometaša, Danko Trebotić, Goran Blažević i Vedran Purić. S njima smo poigrali nogomet. Zatim smo išli na piće i na grickalice. Nakon što smo se malo okrijepili, krenuli smo u muzej. Jedna ljubazna gospođa pričala nam je o stvarima koje se nalaze u muzeju.

Opet smo išli u PŠ na pizzu i piće. Nakon toga smo već pomalo umorni, ali sretni što smo nešto novo vidjeli i naučili, krenuli polako prema busu pa kući pjevajući.

Nika Špoljar


Izlet u Koprivnicu

U četvrtak, 28. rujna 2017., išli smo na izlet u Koprivnicu. Posjetili smo Područnu školu Bakovčice.

Tamo smo im otpjevali pjesme koje smo pripremili za njih. Nakon toga smo posjetili njihov školski vrt. Poslije razgledavanja školskog vrta išli smo u Podravku. Tamo smo gledali što se sve radi u toj tvornici. Jedna gospođa ispričala nam je priču što se sve tamo radilo prije mnogo godina. Na kraju smo svi dobili slatke paketiće što nas je razveselilo. Poslije toga smo otišli na igralište Slavena Belupa. Tamo su bili nogometaši i njihov trener. Malo smo se poigrali s njima. Nakon igre, posjetili smo muzej gdje smo vidjeli što se prije mnogo godina koristilo u selima. Već smo bili malo gladni pa smo nakon toga išli jesti u Područnu školu. Vani je bilo lijepo vrijeme pa smo se jedan sat igrali u školskom vrtu.

Umorni i sretni krenuli smo kući. Putem smo vidjeli mjesta Selnik i Majurec. Nakon dva sata vožnje, sretno smo se vratili u naše mjesto.

Lana Dežmar


 

 [više]

KARTON TISAK

Autor: Administrator , 3. 10. 2017. 23:32

Na satu likovne kulture okušali smo se u karton tisku. Karton tisak je grafička tehnika visokog tiska, slično kao linorez i drvorez, a to znači da jedna matrica daje mnogo istovjetnih otisaka. Uobičajeno je da grafička tehnika dobiva ime prema materijalu od kojeg je izrađena matrica. Dakle kod Kartonskog tiska matrica se izrađuje od kartona.

Matrica je zapravo obrađena ploča na koju se nanosi boja i koja se zatim otiskuje u više primjeraka, zbog čega se grafika i naziva umjetnošću multioriginala (to znači da je svaki otisak originalan). Za izradu matrice potrebna su dva kartona: jedan iz kojeg ćemo rezati one dijelove koji će biti visoki (na koje ćemo nanositi boju) i jedan na koje ćemo lijepiti izrezane dijelove.

Galerija slika


 

 [više]

ODABIR PREDSJEDNIKA/PREDSJEDNICE RAZREDA

Autor: Administrator , 1. 10. 2017. 21:18

Kao i svake godine, u razredu se održavaju izbori. Učenici već jako dobro znaju koje kvalitete trebaju imati kandidati za predsjednika ili predsjednicu razreda pa su tako i odabrali kandidate.

Kvalitete dobrog predsjednika ili predsjednicu su:

  • poštuje školska i razredna pravila
  • dobar, pošten, pametan, kulturan, redovito ispunjava svoje dužnosti, pun povjerenja.

Za predsjedničke kandidate bili su predloženi Dino Delibašić, Lana Dežmar, Mateo Sporiš i Tia Taboršak. Najviše glasova dobila je Tia Taboršak te postala predsjednicom razreda.

Nakon predsjednice, učenici su predložili i kandidate za zamjenika, tj. zamjenicu. Kandidati za zamjenika, tj. zamjenicu su bili Petra Boršić, Mateo Sporiš i Nika Špoljar. Kada su se prebrojili glasovi, za zamjenicu je bila izabrana Nika Špoljar.

Čestitamo Tii i Niki te im želimo puno sreće u radu! 


 

 [više]

PONOVNO U ŠKOLI

Autor: Administrator , 1. 10. 2017. 21:17

Prvi dan škole obilježili smo zajedničkim okupljanjem u sportskoj dvorani. Ravnateljica nas je sve srdačno pozdravila te još jednom učenicima predstavila njihove učitelje, a zatim su naši prvašići primljeni u Zajednicu učenika.

Nakon zajedničkog druženja, otišli smo u svoju novu učionicu gdje smo zajedno s učiteljicom popričali što smo sve radili prošlo ljeto. Kako bi nam školska godina bila što uspješnija, pješke smo otišli u crkvu svetoga Roka. Velečasni Juranić je održao misno slavlje te nam svima poželio uspješnu školsku godinu.


 

 [više]

 linkoviTražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Anketa
Crno ili bijelo?Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Broza Kumrovec / Antuna Mihanovića 8, HR-49295 Kumrovec / os-josipa-broza-kumrovec.skole.hr / ured@os-josipa-broza-kumrovec.skole.hr
preskoči na navigaciju